Wednesday, September 11, 2013

American Pride

Dnes nine eleven (jedenacteho zari), je den dulezity nejen pro americany, nebo new yorcany, je to den dulezity pro nas vsechny. 
Myslim, ze malo z mych kamaradu tusi jak zni cely pribeh nine eleven 12 let zpatky. 
Zacalo to narazem letadla do prvni budovy dvojcat v New Yorku, asi v 8:50am New Yorskeho casu coz je 14:50 casu v CR. V podastate nikdo nevedel co se deje, lidi si mysleli, ze pilot dostal infarkt, ze to byla nehoda, doufali v to. Kdyz potom o dvacet minut pozdeji narazilo letadlo do druhe budovy World Trade Centra bylo jasne, ze to byl teroristicky utok. Zatimco se lide snazili dostat z obou budov co nejrychleji ven ostatni zacali panikarit, v tu ranu byly obsazene vsechny linky, v podstate veskera komunikace ve state New York byla nemozna. Sjeli se hasici snad odevsud, policie, zachrana sluzba, v podstate, veskera pomoc, ktera byla dostupna, jenze se bohuzel sjeli moc blizko, a zatimco se snazili vyprostit vsechny z obou budov, budovy je proste zavalili. V tuto chvili uz byl uzavren veskery letecky provoz v celych spojenych statech americkych a veskery provoz v New Yorku. 
Mezitim se dalsi letadlo zriti na Pentagon. V Pentagonu zemrelo 125 lidi z toho 55 vojaku.
A posledni utok, letadlo, ktere se diky hrdinskym cinum pasazeru zritilo pouze do neobydlene casti melo byt smerovano na White House nebo na Washingtonsky Kapitol. To nikdo nevi, ale diky lidem na palube bylo zabraneno dalsi katastrofe. Postavili se unoscum letadla, protoze vedeli, ze nemuzou udelat nic jineho, ovsem uz v dobe zriceni, posledniho ctvrteho letadla byl naplanovany letecky utok na toto letadlo.
Celkem pri utocich zahynulo 2977 lidi, pri cemz zahynulo pres tri sta hasicu, pres sto policistu a okolo triceti civilnich pracovniku Pentagonu.


World Trade Center po druhem utoku

Pentagon

mapa letu ctyr unesenych letadel

Neni to jenom o souctu obeti, ale o tom jak to zmenilo lidi. Kdyz jste byli v New Yorku pred tim, lide nebyli hodni, byli uspechani a nevsimali si okoli. Nevim jak je to ted, 12 let od utoku, ale moje ucitelka malirstvi rikala, ze byla v New Yorku rok po utoku, a nikdo nebyl zly, uspechany a vsichni se snazili pomoct. Jakoby to spojilo cele Spojene staty jeste vic dohromady, nez to maji ve jmene. Vsichni drzeli smutek za obeti, at uz je znali nebo ne, vsichni se snazili pomoct, v podstate jakkoli. Nikdo nebyl lhostejny. A to je sila, ktera proudi z techto utoku.
A neni to jenom o americanech, podle me to zmenilo cely svet, vsichni se bali co bude dal, New York prvni, druhy bude Londyn, Pariz? Nikdo to nevedel. Vsichni meli strach. 
A myslim, ze par front na letistich je mala cena za to, ze se to nikdy nebude opakovat.

Snad jsem Vam trochu osvetlila, co pro americany tento den znamena. 
My jsme na skole meli American Pride day, v podstate vsichni byli odeni do modro-cerveno-bile, nebo meli na sobe neco s americkou vlajkou. Dokonce jsem si vyslouzila potlesk za to, ze jsem mela americkou vlajku take. Znamena to pro ne hodne. A ted to znamena hodne i pro me.

No comments:

Post a Comment